reisspits.nl

Alles over reizen, vervoer en meer

Vrije Tijd

Wat zijn leuke dingen om te doen met ouderen?

Wat zijn leuke dingen om te doen met ouderen?
Ouderen hebben vaak meer tijd en ervaring om van bepaalde activiteiten te genieten dan mensen die jonger zijn. Daarom is het belangrijk om leuke activiteiten voor ouderen in rekening te brengen als je op reis bent en tijd met ze doorbrengt. Hier zijn een paar ideeën van wat je met ouderen zou kunnen doen:

Erfgoed bezoeken

Bezoek samen met de oudere het lokale erfgoed. Bijvoorbeeld, als je in een stad bent, kun je samen een lokale geschiedenismuseum of andere historische locatie bezoeken. Dit is een goede manier om de cultuur en geschiedenis van de stad te leren kennen. De oudere kan je interessante verhalen vertellen en informatie geven die je anders misschien niet had geweten.

Samen uit eten gaan

Neem de oudere mee uit eten in een lokaal restaurant waar ze vertrouwd mee zijn en waar ze kunnen genieten van traditionele gerechten. Als ze niet zo mobiel zijn, is het misschien ook leuk om thuis te koken met ingrediënten die je lokaal hebt gekocht en om samen echt genietend van het maaltijd te proeven.

Wandeltochten maken

Als de oudere nog redelijk mobiel is, plan dan samen wandeling door het landschap of door de stad. Neem de tijd om verschillende plekken te bezoeken die belangrijk voor hem of haar zijn en die hij of zij graag wil tonen. Dit is echt een manier om meer te weten te komen over de plaats waar je naartoe gaat, maar ook over de persoon die je daar mee naartoe neemt.

Maak muziek

Neem instrumentaal speelgoed mee voor ouderen, zoals maracas, xylofoons, cajons of ander instrumentaal speelgoed dat gemakkelijk is te bedienne en waarmee ze muziek kunnn maken. Maak aan het einde van de dag samne muziek als herinnering aan wat je samne hebt meegemaakt tijdens je reis!

Zijn er activiteiten die afgestemd zijn op het tempo van een ouder persoon?

Don’t let the heading linger on.

Therapeutische activiteiten

Er zijn veel therapeutische activiteiten die afgestemd kunnen worden op het tempo van een oudere persoon. Denk bijvoorbeeld aan kunsttherapie, waar de oudere in staat is om zijn of haar creativiteit en vaardigheden te gebruiken om met inkt, verf of klei te werken. Ook kan er gewerkt worden met muziek, waarbij de oudere zijn favoriete liedjes zingt en instrumentaal speelgoed bedient.

Sociale activiteiten

Sociale activiteiten kunnen ook worden afgestemd op het tempo van een ouder persoon. Samen eten is hier een goed voorbeeld van; je kunt bijvoorbeeld samen naar een restaurant gaan of samen thuis koken, waardoor de oudere in staat is om samenzijn te ervaren en te genieten van de maaltijd. Ook kan er samengehangen worden door in het park te wandelen of door samense boek te lezen en erover te praten.

Ontspannende activiteiten

Ontspannende activiteit en moet niet onderschat wordn als het gaat om het verzorgn van ee oudere persoon. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie of massage; dit zijn allemaal manieren waarop de oudere kan ontspannnen en tot rust komen, terwijl hij of zij toch in beweging blijft. Ook kan er gewerkt worde met aromatherapie of met ademhalingsoefeninge, waardoor de oudere in staat is om meer evenwicht te creëren tussen lichaam en geest.

Hoe kunnen ouderen op een leuke manier hun vrije tijd besteden?

Koken

Koken is een leuke en ontspannende activiteit voor ouderen. Door samen te koken, kunnen ouderen de lekkerste maaltijden maken die ze kennen. Eet samen met de oudere hun favoriete gerechten en proef lokale specialiteiten die je anders misschien niet zou hebben geproefd. Als koken niet mogelijk is, kunnen ouderen nog steeds genieten van de smaak van eten door bijvoorbeeld mee te doen aan proeverijactiviteiten met lokale producten of door aan eetwedstrijden mee te doen.

Winkelen

Winkel samen met de oudere en laat ze je meer vertellen over waar ze vandaan komt. Ga naar lokale markten en bekijk lokale producten, zoals kleding, accessoires of lokale delicatessen. Ouderen hebben vaak interessante verhalen over hun belevenissen als jongvolwassene in de stad waar ze nu zijn en hoe dingen zijn veranderd sinds die tijd.

Spelletjes spelen

Speel verschillende spellen zoals bingo, kaartspellen of dammen om samenzijn te bevorderen en om lol te hebben. Ga naar een park, speel tafelspellen in een café of gewoon thuis voordat je op reis gaat om spellengoed mee te nemen. Spelletjes spelen is echt een goede manier om gezelligheid te creëren tussen alle generaties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER